Hero

Opleiden in de food

Maak een leider van de teamleider

️πŸ’ͺ Maak een leider van de teamleider!

Opleiden, dat is toch iets van HR? Nee hoor. Van wie dan wel? Lees het hier:

Natuurlijk zet HR de lijnen uit: zij zijn verantwoordelijk voor het opleidingsbeleid. Maar het is een onmogelijke taak voor HR om alle individuele leeractiviteiten aan te sturen en te borgen binnen jouw voedingsmiddelenbedrijf:

  • πŸ‘‰πŸ» Opleiden gebeurt veelal op de werkvloer, en op verschillende werktijden. HR heeft geen zicht op de prioriteiten op de werkvloer.
  • πŸ‘‰πŸ» Wat er moet worden getraind, is afhankelijk van de aard van de werkzaamheden. HR heeft daar geen invloed op.
  • πŸ‘‰πŸ» Het aantal medewerkers binnen jouw food-bedrijf is groot, net als het aantal trainingen die zij moeten doorlopen. HR heeft niet de capaciteit om dit allemaal voor het hele bedrijf aan te sturen en in de gaten te houden.

Wie er wel zicht en invloed heeft op wat daar op de werkvloer gebeurt? Juist: de teamleider!

Maar hoe zorg je ervoor dat die teamleider de verantwoordelijkheid voor opleiden kan dragen? Dat lukt toch niet? Er zijn al voldoende uitdagingen met deze functie binnen jouw food-bedrijf, nietwaar?

Haal het maximale uit jouw teamleiders. Maak hen in deze 4 stappen succesvol verantwoordelijk voor opleiden binnen het eigen team:

  1. βœ”οΈ Betrek de teamleider bij de verandering
  2. βœ”οΈ Wijs trainers aan
  3. βœ”οΈ Geef de teamleider tools
  4. βœ”οΈ Laat de teamleider rapporteren

1. Betrek de teamleider bij de verandering

De verantwoordelijkheid voor opleiden gaan verleggen naar de teams. Hoe werkt het niet: voer de verandering plotsklaps door, zonder overleg met de betrokkenen. We hebben al (te) vaak gezien dat een skillmatrix enkel op kantoor wordt bedacht. Een teamleider kan en wil die helemaal niet gebruiken.

Teamleiders weten heel goed wat ze aan informatie nodig hebben om hun team goed aan te sturen. Vraag het ze gewoon en betrek ze bij het opstellen van een bruikbare skillmatrix. Dat kan heel eenvoudig en praktisch, kijk maar eens bij Van Loon Group: Rebekka (L&D specialist) heeft in een hele praktische sessie (zie foto) aan teamleiders gevraagd welke skills zij inzichtelijk willen hebben, en welke trainingen nodig zijn om die skills te behalen. De skillmatrix wordt op deze manier een tool van de teamleider zelf. Succes gegarandeerd!

2. Wijs trainers aan

Om de rol van trainer effectief te vervullen, heb je trainer skills nodig. Selecteer daarom (samen met de teamleider!) geschikte trainers die over deze skills beschikken of de potentie hebben om deze te ontwikkelen. En let op: de medewerker moet zelf ook gemotiveerd zijn om te trainen. Welke skills belangrijk zijn, dat zullen we in een nieuwe blog toelichten.

De trainers binnen een team nemen de uitvoerende opleidingstaken op zich, en houden de teamleider op de hoogte.

3. Geef de teamleider tools

Opleiden zonder hulpmiddelen roept veel vragen op:

  • ❓️ Wat moet er op opleidingsgebied allemaal gebeuren per werkplek?
  • ❓ Hebben mijn medewerkers hun algemene trainingen op orde, zoals HACCP, Veiligheid en Food defense?
  • ❓ Hoe lang duurt het inwerken van een nieuwe kracht op een werkplek?
  • ❓ Wat is de voortgang van het inwerktraject van de nieuwe medewerker?

Met Projuice heeft de leidinggevende de juiste tools waarmee opleiden in het eigen team opeens overzichtelijk wordt. Γ‰n eenvoudig te managen. Welke tools dat zijn?

  • βœ… De planningstool: met een druk op de knop een volledig inwerkplan voor een werkplek wordt gestart.
  • βœ… Een volgsysteem: de voortgang en resultaten worden inzichtelijk gemaakt.
  • βœ… De skillmatrix: per werkplek is precies inzichtelijk welke skills Γ©n welke trainingen nodig Γ©n behaald zijn.
  • βœ… De inzetbaarheidsmatrix: een live-beeld van de inzetbaarheid en targets van de eigen teamleden.

Opleiden binnen het eigen team wordt opeens leuk en eenvoudig!

4. Laat de teamleider rapporteren

Opleiden zonder hulpmiddelen roept veel vragen op:

  • ❓ Is iedereen binnen jouw team goed opgeleid?
  • ❓ Is jouw team klaar voor de audit?
  • ❓ Hoe staat de personeelsbezetting er nu voor?
  • ❓ Wat heb je nodig om deze bezetting op orde te krijgen?

Inzicht krijgen in de status van alle benodigde trainingen van al je teamleden, is zonder de juiste tools een grote uitdaging. En het op orde krijgen van je personeelsbezetting vergt meer dan het aannemen van medewerkers en uitzendkrachten. Nieuwe en bestaande teamleden moeten ook aantoonbaar vaardig worden gemaakt voor hun job. Op gebied van veiligheid, voedselveiligheid, kwaliteit en productiviteit moet er dus worden getraind, zowel on-the-job als via e-learning trainingen.

Met de tools van Projuice wordt opleiden en rapporteren voor een teamleider een koud kunstje. Laat de teamleider maandelijks kort de status van het eigen team zien. Met Projuice is dat niet moeilijker dan het op het scherm toveren van de inzetbaarheidsmatrix. Die geeft een live beeld van de werkelijke situatie. Geen discussie mogelijk over zaken die misschien wel zijn afgerond maar nog niet verwerkt. Het beeld is actueel, up-to-date, live, van nu, werkelijk. Hoe kunnen we het nog anders zeggen?

En je ziet ook precies wat er nodig is wanneer er onverhoopt iets nΓ­et op orde is.

En nu?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, en we laten je het bovenstaande zien in een korte demo. En we vertellen je hoe je deze stappen eenvoudig zet binnen jouw organisatie. Wij staan voor je klaar.

Bekijk ook onze 'roadmap voor de food' en start direct met behulp van onze registratiepagina. Als je behoefte hebt aan persoonlijk contact hierover, dan kun je ons natuurlijk ook bellen of mailen.

Over Projuice Learning

Projuice Learning is opgericht in 2007 en ondersteund organisaties in de voedingsmiddelenindustrie bij het professionaliseren van intern opleiden. Wij zijn gespecialiseerd in de voedingsmiddelenindustrie en volgen belangrijke ontwikkelingen voor deze industrie op de voet.

Ga naar onze website: www.projuice-learning.com

person

Heb je nog vragen?

Neem gerust per e-mail of telefonisch contact met ons op.Neem contact op